© 2013 Reau

Naar de markt

– Dar Es Salaam

Ik twijfel. Wandelen of lekker aan het zwembad liggen. Zwembroek vergeten dus aan de wandel. Volgens de receptionist is Kariakoo Market te ver lopen. Zijn collega is het daar roerend mee eens: “You should take a taxi.”

Om niet teveel uit de toon te vallen in het straatbeeld loop ik gekleed in een lange broek en polo shirt. De zon brandt terwijl het kwik 30˚C aangeeft. Langzamer dan de plaatselijke bevolking loop ik naar een vismarkt in de buurt. Ik baan me een weg door de menigte voetgangers en busjes van een net gearriveerde pont. Enigszins bezweet kom ik bij de Mzizima vismarkt aan. Die was makkelijk te vinden; het water volgen… of gewoon mijn neus. Wat een geur! (Stank is subjectief 😉

Een jongen loopt me over de vismarkt achterna. “Hello you!” klinkt het een paar keer. Ik stel me open voor contact, draai me om en besluit om de uitgestoken hand niet aan te nemen. Al snel wordt duidelijk dat hij verder geen Engels spreekt maar wel ingenomen is met het feit dat zijn begroeting is beantwoord. De stank (toch ècht) trotserend loop ik naar de waterkant. Af en toe wordt een kleine lading vis aan land gebracht en verhandeld. Verder valt er (nog) weinig te beleven.

Ik laat de markt achter me en struin verder door de verlaten lanen in deze wijk. Het is zondag dus erg rustig. Gelukkig bieden de bomen langs de lanen wat verkoeling tegen de brandende zon.

Ik bedenk me dat ik wel sportkleding bij me heb dus voor vandaag hou ik het toch maar snel voor gezien. In een sportbroekje kun je ook prima plonzen. Twee keer linksaf brengt me weer bij het hotel. De vislucht in mijn neus wordt door het zwembadchloor weggenomen terwijl de koperen ploert zich langzaam naar de horizon begeeft.

%d bloggers like this: